επιτροπή κατοίκων πλ. Ελευθερίας

Ιουνίου 9, 2010

Σταμάτησε το αυθαίρετο υπαίθριο θέατρο στο Γουδί

Για όσους παρακαλούθησαν την υπόθεση η εταιρεία διαχείρησης του badmighton, αυτού λυόμενου που θα έπρεπε να είχε διαλυθεί με το πέρας το Ολυμπιακών αγώνων προσπάθησε να φτιάξει μια νέα κατασκευή στη Β’ Ζώνη Υμηττού στη καρδιά του νέου μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί.

Σε περιοχή που σύμφωνα με το ΠΔ που είναι σε δημόσια διαβούλευση απαγορεύεται οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα. Προσπάθησαν δηλαδή να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Με παρέμβαση της επιτροπής αγώνα το έργο σταμάτησε και οι σιδεριές έχουν μαζευτεί. Η υπερνομαρχία μόνο για τις δηλώσεις ήταν απ’ ότι μας μετέφεραν μέλη της επιτροπής.

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή. Στη συνέχεια του άρθορυ ο «διάλογος»  Τσίπρα – Μωραίτη.

σχετικές δημοσιεύσεις

«Συναγερμός» για το θέατρο Μπάντμιντον. Γέμισε .υπευθύνους το Γουδή

Εστησαν παράνομα υπαίθριο θεάτρο 400 θέσεων στο Γουδή

αναφορά απο τα σημερινά γεγονότα στο χώρο του Badmington

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΘΗΝΑ 12-5-2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

Την  κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: Οικοδομικές  εργασίες απειλούν το Πάρκο Γουδή

Ενώ γίνεται λόγος για θεσμοθέτηση μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδή, πρόσφατα  έγιναν αντιληπτά από περιοίκους –μέλη τοπικών επιτροπών πολιτών, οικοδομικές εργασίες που εκτελούνται στην καρδιά του χώρου του Πάρκου και συγκεκριμένα:

  • Στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου «Μπάντμιντον».

Πληροφορούμαστε, ανεπισήμως, ότι τα έργα αφορούν την κατασκευή επεκτάσεων του θεάτρου στον περιβάλλοντα χώρο. Το γεγονός έχει ήδη γνωστοποιηθεί στο Δήμο, την Αστυνομία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς να φαίνεται κάποια αντίδραση των αρμόδιων αυτών φορέων.

  • Στον περιβάλλοντα χώρο και στο εσωτερικό οικημάτων που έχουν παραχωρηθεί από την γνωστή «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» στην ΕΠΟ για τη στέγαση των γραφείων της. Σημειώνεται ότι η χρήση γραφείων οποιουδήποτε φορέα εντός του πυρήνα του Πάρκου δεν επιτρέπεται από το προς διαβούλευση Π.Δ. για την περιοχή.
  • Στο  φυσικό αλσύλλιο πέριξ του ακάλυπτου κλάδου του Ιλισού στην περιοχή του δήμου Ζωγράφου. Οι εργασίες περιλαμβάνουν κόψιμο δένδρων και ισοπέδωση εδαφών εντός δασικής έκτασης.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά προστίθενται σε αντιφάσεις του σχεδιασμού για το Μητροπολιτικό Πάρκο, όπως:

  • Την  πρόβλεψη επέκτασης του ερευνητικού κέντρου στης Ακαδημίας Αθηνών σε έκταση πρασίνου πίσω από το νοσοκομείο Σωτηρία.
  • Την  πρόβλεψη εγκατάστασης στην καρδιά του Πάρκου και ανάμεσα στα νοσοκομεία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ).
  • Τη  μη εξασφάλιση – μέχρι σήμερα – της παραχώρησης των εκτάσεων που ανήκουν στο Υπ. Άμυνας και είναι απαραίτητες για την δημιουργία του Πάρκου.

Δεδομένου ότι φαίνεται να συνεχίζεται η τακτική, ο χώρος του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή να κατατεμαχίζεται από φορείς και ιδιώτες, με αποσπασματικές και «ειδικές» ρυθμίσεις, καθώς και ότι  (μετά την πρόσφατη κατάθεση σε «δημόσια διαβούλευση» των προτάσεων του ΥΠΕΚΑ για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον Υμηττό και την περιοχή Γουδή-Ιλισός) ιδιώτες και φορείς σπεύδουν με έργα και παρεμβάσεις που κινούνται στα όρια της νομιμότητας, να δημιουργήσουν περισσότερα αρνητικά τετελεσμένα και να προκαταλάβουν τη διοίκηση και τους πολίτες,

Ερωτάται η κ. Υπουργός

  1. 1. Θα αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε να σταματήσουν άμεσα όλα αυτά τα οικοδομικά έργα που απειλούν το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή;
  2. 2. Από ποιους φορείς και όργανα θα γίνεται η διαχείριση του Πάρκου Γουδή και με ποιες συγκεκριμένες αρμοδιότητες και πόρους;
  3. 3. Θα υπάρξει μηχανισμός και χρονοδιάγραμμα παραχώρησης στο Δημόσιο και ενοποίησης σε ενιαίο Πάρκο των εκτάσεων που σήμερα ελέγχουν φορείς του δημοσίου και ιδιώτες;
  4. 4. Θα προστατευθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή από την τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση, με νομική θέσπιση;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

θέμα : «Πάρκο Γουδή».

Σxετ:               α)Η με αρ, πρωτ. 10024/12-5-2010 Ερώτηση.

β) Η με αρ, πρωτ. 2851/14-5-2010 Αναφορά.

Σε απάντηση της Ερώτησης με αρ. πρωτ. 10024/12-5-2010 που κατατέθηκε από το Βουλευτή κ. Αλέξη Τσίπρα και της Αναφοράς με αρ. πρωτ. 2851/14-5-2010

που κατατέθηκε από το Βουλευτή κ. Φώτη Κουβέλη, σας γνωρίζουμε σύμφωνα με την ενημέρωση του αρμόδιου Οργανισμού. Ρυθμιστικού Σχεδίου κυι Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνα (ΩΡΙΑ) τα εξής :

Ως προς τις αναφερόμενες οικοδομικές εργασίες ΟΡΣΑ έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στους απαραίτητους ελέγχους και ενέργειες προκειμένου να σταματήσει κάθε παράνομη οικοδομική δαστηριότητα.

Όσον αφορά στη διαχείριση του πάρκου, ο ΟΡΣΑ, με βάση την εμπειρία από τους μέχρι σήμερα φορείς διαχείρισης των επί μέρους Πάρκων κρίνει ότι τα μητροπολιτικής εμβέλειας πάρκα θα πρέπει να είναι αντικείμενο ενιαίος και ολοκληρωμένης διαχείρισης, ώστε να υπάρχουν οικονομίες κλίμακας στην στελέχωση και αποτελεσματικότητα του φορέα, θέμα που θα αντιμετωπισθεί με ειδική θεσμική ρύθμιση λαμβάνοντας υπόψη και την προωθούμενη μεταρρύθμιση «Καλλικράτης».

Όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς – από τα στοιχεία του φακέλου που έχει στη διάθεση του ο ΟΡΣΑ -, δεν υπάρχουν στην περιοχή ιδιωτικές εκτάσεις αλλά μόνο δημόσιες με πολύπλοκο καθεστώς διαχείρισης και χρήσης, Για το λόγο αυτό η πολεοδομική ρύθμιση δεν κρίνεται αναγκαίο να συνδεθεί με ιδιοκτησιακές ανακατατάξεις οι οποίες ενδεχομένως θα προκύψουν στη συνέχεια στο πλαίσιο της ενδοδιοικηπκής διαβούλευσης και συνεργασίας.

Tέλος σχετικά με τη νομική θέσπιση και προάσπιση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουόή, σας πληροφορούμε ότι ο ΟΡΣΑ έχει συντάξει Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος γιο την «Προστασία ορεινού όγκου Υμηττού». Μεταξύ των στόχων του π.Δ. είναι η διαμόρφωση ενός αυστηρού και αποτελεσματικού πλαισίου σαφών ρυθμίσεων προστασίας του Ορεινού όγκου και των περιοχών αστικού πρασίνου.

Όσον αφορά στο Γουδή, καθορίζεται «πυρήνας απόλυτης προστασίας» και «περιφερειακή ζώνη κοινωφελών λειτουργιών και σύνδεσης με τον αστικό ιστό» και προβλέπεται η εξειδίκευση των ρυθμίσεων με επιμέρους Π.Δ. σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Επίσης, για την αποφυγή περαιτέρω οικοδόμησης έχει εκδοθεί αναστολή οικοδομικών αδειών στην περιοχή (ΦΕΚ Α.Α.Ρ. 85/18-3-2010).

Το σχέδιο του Π.Δ, που αναφέρθηκε παραπάνω, έχει ήδη δημοσιοποιηθεί και από τις 20/4/2010 έχει αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση στο διαδίκτυο στον ηλεκτρονική χώρο http://www.opengov.gr/minenv/?ortion=ymitos. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 20/5/2010, ενώ η ενδοδιοικητική (εμπλεκόμενοι Φορείς, Δημόσιο κλπ) στις 30/5/2010.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: