επιτροπή κατοίκων πλ. Ελευθερίας

Απρίλιος 26, 2010

Τρέχουν να «στρώσουν» με τσιμέντο το… πάρκο

Filed under: Αναδημοσιεύσεις — gazoza @ 9:06 μμ
από την Ελευθεροτυπία, 26 Απρίλη
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Τριπλή «επίθεση» στο μελλοντικό πάρκο Γουδή, με έργα που απειλούν να καταστήσουν κενό γράμμα τις τελευταίες ανακοινώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος και τους σχεδιασμούς για τον πολύτιμο χώρο των περίπου 3.500 στρεμμάτων. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Τίνα Μπιρμπίλη, προβλέπει στη δημιουργία πνεύμονα πρασίνου και την κατεδάφιση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο μπάντμιντον, μετά όμως τη λήξη του συμβολαίου παραχώρησης. Για τις «προσωρινές» κατασκευές, που είχαν μετατραπεί σε μόνιμες με τον νόμο 3342/2005, εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ.

Η τελευταία κίνηση εντοπίστηκε στον χώρο των 22 στρεμμάτων που περιβάλλει τις εγκαταστάσεις του μπάντμιντον. «Επισκέφθηκα την περιοχή, ύστερα από καταγγελία της επιτροπή κατοίκων, και διαπίστωσα ότι έχουν μεταφερθεί μεταλλικά στοιχεία, πιθανότατα για την κατασκευή υπαίθριου θεάτρου», αποκάλυψε στην «Ε» η υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά, Ντίνα Μπέη, η οποία μας ενημέρωσε ότι σήμερα θα ερευνήσει το θέμα και στην Πολεοδομία της Αθήνας, για να διαπιστώσει εάν έχει χορηγηθεί άδεια για τις εργασίες. Θα στείλει επίσης έγγραφο προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητώντας να προχωρήσει στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Να σημειωθεί ότι έχει απαγορευθεί ώς τον Φεβρουάριο η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών σε ολόκληρη την περιοχή που εντάσσεται στο διάταγμα του 1978 για τον Υμηττό.


Η Ντίνα Μπέη μάς μίλησε και για άλλες δύο «επιθέσεις» δόμησης που έχουν εντοπιστεί μέσα στα όρια του μελλοντικού πάρκου:
* Με απόφαση του περασμένου καλοκαιριού, τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» έχουν παραχωρήσει στην ΕΠΟ δύο κτίρια δίπλα στις εγκαταστάσεις του Ιππικού Κέντρου για τη στέγαση των υπηρεσιών της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Πρόσφατα προχώρησαν στην ανακαίνισή τους, αλλά και στην προσθήκη νέων κτιριακών όγκων. Η άδεια δόμησης, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, έχει χορηγηθεί από τη ΔΟΚΚ, την υπηρεσία του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. «Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται το θέμα με ένα καθεστώς που είχε θεσμοθετηθεί για τις ανάγκες των ολυμπιακών έργων», μας αποκάλυψε η υπερνομάρχης, η οποία ζητεί να μπει τέλος σε αυτό το μέτρο, που κακώς διατηρείται έξι χρόνια μετά τους Αγώνες. Να σημειωθεί ότι με βάση τον νόμο του 2005 τα γραφεία δεν είναι επιτρεπόμενη χρήση στο ολυμπιακό κέντρο Γουδή, αλλά αυτά αντιμετωπίζονται ως «ψιλά γράμματα» από την πολιτεία, που έχει εκχωρήσει από χρόνια άλλο κτίριο για τη στέγαση της επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων, παρά το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στη Λάρισα και τον Βόλο.
* Με παλιότερη υπουργική απόφαση έχει εκχωρηθεί στην Ακαδημία Αθηνών έκταση πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία» για την κατασκευή ερευνητικού κέντρου. Πρόκειται για ένα κτίριο 20.000 τετραγωνικών και ύψους 22 μέτρων, για το οποίο ώς τώρα δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια. «Δεν βρίσκεται στον πυρήνα του πάρκου και αφορά επιστημονικό σκοπό, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλο τσιμέντο σε αδόμητους δημόσιους χώρους στο Λεκανοπέδιο», δηλώνει κατηγορηματικά η υπερνομάρχης και προτρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις. «Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται το πάρκο ως χώρος υποδοχής «αστέγων» χρήσεων του Λεκανοπεδίου», μας είπε χαρακτηριστικά.
«Μετά τις προτάσεις του υπουργείου για τον Υμηττό και την περιοχή Γουδή-Ιλισσός, ιδιώτες και φορείς σπεύδουν με έργα και παρεμβάσεις που κινούνται στα όρια της νομιμότητας, να δημιουργήσουν αρνητικά τετελεσμένα και να προκαταβάλουν τη διοίκηση και τους πολίτες», καταγγέλλει η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη». *

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: