επιτροπή κατοίκων πλ. Ελευθερίας

Ιανουαρίου 27, 2010

Συνεργασία 12 φορέων για το περιβάλλον

Filed under: Αναδημοσιεύσεις — gazoza @ 10:19 πμ

από σκονάκι

ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Α. Με το ν. 732/1977 προβλέφθηκε η παραχώρηση στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου έκτασης 965 στρεμμάτων στο Γουδή, που ανήκουν στην κυριότητα του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α) και Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (Α.Ο.Ο.Α.) για τη δημιουργία του πάρκου.
Η παραχώρηση θα εγίνετο τμηματικώς βάσει δημοσιευθέντος χρονοδιαγράμματος.
Στην εισηγητική έκθεση του νόμου αναφέρεται ότι «η δικαστική ανάπτυξις και επέκτασις της πρωτεύουσης είχεν ως επακόλουθον τον περιορισμόν του ελεύθερου χώρου, όντος αρχήθεν ανεπαρκούς, και εδημιουργήσε συνθήκας μη ανταποκρινομενας τις ανεκτούς όρους υγιεινής των κατοίκων».

Β. Ο νόμος 732/77 προέβλεπε και την παραχώρηση στον Α.Ο.Ο.Α. έκτασης 122 στρεμμάτων για την κατασκευή από τον Α.Ο.Ο.Α. κατοικιών, για τις οικογένειες των αξιωματικών.
Πράγματι κατασκευάστηκαν 43 πολυκατοικίες με 579 διαμερίσματα τα οποία παραχωρήθηκαν στις οικογένειες αξιωματικών.
Η τότε Κοινότητα Παπάγου αντέδρασε στην κατασκευή των πολυκατοικιών και προσέφυγε στο ΣτΕ το οποίο με την υπ’ αριθ. 3754/1981 απόφασή του ακύρωσε το Διάταγμα με το οποίο η έκταση στην οποία κτίστηκαν οι πολυκατοικίες χαρακτηρίστηκε ως χώρος οικιστικής μορφής ενώ ήταν δασική . Το νομικό κώλυμα που προέκυψε τακτοποιήθηκε για τον Α.Ο.Ο.Α. και τις οικογένειες των αξιωματικών με το νόμο 2052/92 (άρθρο 24 παρ. 7,περ. Δ΄).
Γ. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα νομικά του πρόσωπα ΤΕΘΑ και ΥΠΕΘΑ έχουν παραχωρήσει στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου έκταση 450 περίπου στρεμμάτων και επικαλούμενα την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ αρνούνται την παράδοση της υπόλοιπης έκτασης για να δημιουργηθεί το Πάρκο. Η άρνηση αυτή στηρίζεται σε αβάσιμα επιχειρήματα, δοθέντος ότι οι 579 κατοικίες των αξιωματικών και κτίσθηκαν και νομιμοποιήθηκαν.
Εξάλλου σε καμία περίπτωση η κατασκευή των κατοικιών αυτών δεν θα μπορούσε να αποτελέσει προαπαιτούμενο της παραχώρησης των 965 στρεμμάτων για τη δημιουργία του Πάρκου.
Δ. Με τα υπ’ αριθ. 662/12-7-1979 πρακτικά του, ο Α.Ο.Ο.Α. αποφάσισε την παραχώρηση των 965 στρεμμάτων στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου. Εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 17538/Φ5530 απόφαση του η οποία δημοσιεύθηκε στην ΕτΚ (ΦΕΚ 79/20-1-1980) και μεταγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών (τ.3149, αυξ. Αρ. 177).
Ε. Το ΥΠΕΘΑ όχι μόνο κατακρατεί χώρο, που νομικά ανήκει στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου για τη δημιουργία του Πάρκου Γουδή, αλλά το 2005 υπέγραψε και μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού για την αξιοποίηση των προσωρινών Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων του BADMINTON που είχαν κατασκευαστεί σε τμήμα των 965 στρεμμάτων. Στη συνέχεια με το ν. 3342/2005 η προσωρινή εγκατάσταση του BADMINTON έγινε μόνιμη και μαζί με 20 ακόμη στρέμματα παραχωρήθηκε στα «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» τα οποία ενοικίασαν τις εγκαταστάσεις και τα 20 στρέμματα σε ιδιωτική επιχείρηση.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ
Α. Να παραδοθούν όλες οι εκτάσεις που προβλέπονται στο ν. 732/1977 για τη δημιουργία του Πάρκου Γουδή.

Β. Να παραχωρηθεί για να ενταχθεί στο Πάρκο Γουδή και η εκτός σχεδίου δασική έκταση (Ζώνη Β΄Υμηττού) ανατολικά της Λεωφόρου Κατεχάκη μέχρι το εγκεκριμένο σχέδιο του Δήμου Παπάγου, όπως προβλέπεται και από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: